Z zamiłowaniem do kawy zmaga się choćby połowa osób dorosłych w naszym kraju. Przyzwyczailiśmy się ponieważ do porannego aromatu świeżo zaparzonej kawy. Już sam zapach na wielu funkcjonuje pobudzająco a po wypiciu jednej filiżanki czujemy się jak nowo narodzeni, dlatego aktualnie powstają sklepy z kawą, które oferują produkty bardzo wysokiej klasy pochodzące od zagranicznych, czołowych producentów pozyskujących ziarna kawy. Rynek kawowy jest polecam przynajmniej kilkanaście miliardów złotych a ta wartość cały czas rośnie. W restauracjach pojawiają się coraz lepsze gatunki, dlatego nawet najwięksi miłośnicy mogą znaleźć smak adekwatny dla siebie. Rozpoczynający restauratorzy zastanawiają się jaka kawa dla gastronomii jest najlepsza. Nie posiada na to na nieszczęście jednoznacznej odpowiedzi. Wręcz ziarna z najwyższej półki wyróżniają się od siebie smakiem a wpływ na to ma ziarno kawowca, jego rodzaj i przede wszystkim stopień wypalenia. Jak każdy produkt kawa ma możliwość być lepsza albo gorsza, niemniej jednak genialna kawa do ekspresu powinna cechować się przede wszystkim idealnym aromatem, którego nie można przeoczyć. Dla restauratora jest to świetna reklama, ponieważ zapach świeżo zmielonych ziaren, który unosi się dosłownie oprócz budynkiem nierzadko przyciąga tłumnie miłośników, dla których kawy ziarniste do ekspresu są czasem niemałą zagadką, bowiem w dalszym ciągu nie rozumiemy fenomenu kawy i nie wiemy, dlaczego tak niełatwo jest nam zacząć bez niej każdy dzień. Kawa pobudza i stawia nas na nogi a ma możliwość tylko odnosimy takie złudzenie.
Więcej: kawy ziarniste do ekspresu.