Urządzenia wykorzystywane w gastronomii powinny cechować się w pełni innymi parametrami, niż te, który wykorzystujemy do użytku domowego. W wielu sytuacjach chodzi tutaj głównie o większe rozmiary konkretnych urządzeniach. Zmywarka gastronomiczna nijak ma się do zmywarki, którą stosujemy w domu.
Głównie rozmiary tej zmywarki są znacznie większe, ażeby możliwe było umyć się równocześnie dosłownie kilkudziesięciu kompletów zastawy stołowej.
Dodatkowo zmywarka taka ma także funkcję autoklawu, czyli daje możliwość na całkowite wyjałowienie zmywanie naczyń, a tym samym zagwarantowanie ich sterylności aseptyczność w przypadku usług gastronomicznych jest nadal kwestią dość problemową, dlatego że w dużej liczbie przypadków, mimo iż posiadanie takiego urządzenia jest wymagane, na nieszczęście lokale gastronomiczne nie wywiązują się z tego wymagania i nie uruchamiają zmywania z wykorzystaniem autoklawu. Projekt gastronomii zakłada, że wszystkie użyte rozwiązania powinny być na tyle przyszłościowe, by możliwe było zagwarantowanie pełnego bezpieczeństwa i jednocześnie ażeby jakość oferowanych usług była jak najwyższa. Projekt lokalu oczywiście nie jak ma się do zapewnienia stosownego poziomu BHP, lecz powinniśmy pamiętać o tym, że w znaczącej liczbie sytuacji odpowiednio wykreowany lokal pozwala na umiejscowienie konkretnych rozwiązań w taki sposób, że używanie z nich będzie na tyle proste, iż nikt nie będzie rezygnował z ich wykorzystania. W stosownie wykreowany miejscu wszystkie mechanizmy powinny sprawować się bez zarzutu i jednocześnie gwarantować pozyskanie stosownego efektu.
Polecamy: rational.