Ziarna kawy uważane są za prawdziwy skarb. Znane są już od tysięcy lat i niezmiennie cieszą się dobrą opinią pośród jej smakoszy. Regularne spożywanie tego napoju sprawiło, że powstał stereotyp według, którego kawa jest uzależniająca i niesie za sobą tylko wady i kwestie zdrowotne. Wszystkie sklepy z kawą i napojami kofeinowymi szerzą natomiast zupełnie odmienną opinię. Nie posiada w tym nic w tym zadziwiającego, bowiem według niektórych jest to tylko metodę promocji, który umożliwia na utrzymanie się na rynku. Kawa jednakże ma zbawienny wpływ na organizm. Udowodniono nawet, że chroni przed powstawaniem wielu chorób nowotworowych. Niestety dobra kawa ziarnista do ekspresu to nieprosty temat, bowiem w sklepach mamy bardzo ograniczony dostęp do dobrych towarów. Dzięki kawie rozszerzają się oskrzela za sprawą których łatwiej oddychamy, przyspiesza się metabolizm, który sprzyja odchudzaniu , a ponadto w głównej mierze pobudza i wspomaga zwalczyć zmęczenie. Wszystkie kawy ziarniste do ekspresu oraz dodatkowo kawy mielone w ogromnym stopniu się od siebie różnią i każdy powinien dostosować jej smak do indywidualnych własnych gustów, pamiętając ponadto, że mimo wszystko nadmierne spożywanie kawy może prowadzić do wielu schorzeń lub dolegliwości, które będą wymagały od fana tego napoju jego natychmiastowego odstawienia. Najlepsza kawa dla gastronomii nie jest w stanie uchronić niektórych przed uzależnieniem i chociaż z picia kawy wynika mnóstwo korzyści, to niestety z nadmiernego spożywania kofeiny wynika również bardzo dużo problemów.

Więcej informacji: kawa dla gastronomii.