Właściwie każdy ma różne gusty smakowe, dlatego również prawie każdy smakosz kawy będzie szukał tej idealnej dla siebie. W polskich domach w dużej liczbie przypadków gości parzona, czarna i mocna kawa podana w dużym kubku. W innych krajach wygląda to przeciwnie. Odwiedzając sklepy z kawą można się przekonać, że na rynku znanych jest co najmniej kilkanaście rodzajów kaw. Chociaż my często dzielimy ją na trzy grupy, w których ulokowane są parzona, rozpuszczalna i cappuccino to tak na prawdę nie wyróżniamy w tym miejscu dosłownie małej części spośród wszystkich dostępnych. W państwach śródziemnomorskich modne jest picie mocnej kawy espresso, do której podany jest kieliszek grappy. Najwyższej jakości kawa podana z niewielką ilością dobrego alkoholu ma bardzo pobudzające działanie i cechuje ją głęboki aromat. Analogicznie jak kawa do domu, kawa dla gastronomii powinna być doprawdy najwyższej jakości, przy czym poruszając jej zagadnienie warto go rozwinąć i wytłumaczyć, że jakość kawy zależy od jakości ziarna i od stopnia jego wypalenia. Jeżeli poszukiwana jest dobra kawa do ekspresu to należy się przygotować na ewidentne trudności. W Polsce trudno taką odszukać. Na naszym rynku można zdobyć produkty zaledwie kilku producentów, dzięki któremu możliwe jest przygotowywanie smacznych i aromatycznych napoi. Trudność w znalezieniu adekwatnego towaru sprawia, że restauratorzy w dużej liczbie przypadków na specjalne zamówienie, bezpośrednio od producenta zamawiają kawy ziarniste do ekspresu. Wtedy natomiast filiżanka takiej jest dość droga i tylko prawdziwi miłośnicy sobie na nią pozwolą.
Zobacz także: kawa dla gastronomii.